Veelvoorkomende mentale gezondheidsproblemen bij kinderen en jongeren en hoe ze te herkennen

Published on 2 July 2023 at 19:00

Het is belangrijk om te begrijpen dat kinderen en jongeren ook kunnen lijden aan mentale gezondheidsproblemen, het zijn niet alleen volwassenen die hiermee te maken hebben. Het is daarom cruciaal dat ouders, leraren en andere volwassenen in de omgeving van kinderen en jongeren in staat zijn om de tekenen van mentale gezondheidsproblemen te herkennen en effectieve stappen te ondernemen om hen te helpen. In deze blogpost bespreken we veelvoorkomende mentale gezondheidsproblemen bij kinderen en jongeren en hoe je ze kunt herkennen.

Depressie

Depressie komt ook voor bij kinderen en jongeren. Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van depressie bij kinderen en jongeren anders kunnen zijn dan bij volwassenen. Kinderen en jongeren kunnen bijvoorbeeld last hebben van prikkelbaarheid, vermoeidheid, verlies van interesse in activiteiten, en zich terugtrekken uit sociale situaties. Andere symptomen kunnen zijn: problemen op school, huilbuien en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn.

Kinderen en jongeren kunnen depressieve symptomen ervaren als gevolg van levensgebeurtenissen zoals scheiding van ouders of verlies van een geliefd persoon. Het is belangrijk om te weten dat depressie een echte ziekte is en dat professionele hulp nodig kan zijn om deze te behandelen.

Angststoornissen

Angststoornissen bij kinderen en jongeren kunnen variëren van verlegenheid en nervositeit tot obsessieve-compulsieve stoornis, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis. Kinderen en jongeren met angststoornissen kunnen last hebben van een breed scala aan symptomen, waaronder angst, nervositeit, prikkelbaarheid, slaapproblemen en vermijding van situaties die angst kunnen veroorzaken.

Een angststoornis kan invloed hebben op het dagelijks leven van kinderen en jongeren, zoals het bijwonen van sociale activiteiten of het deelnemen aan schoolactiviteiten. Het is belangrijk om te weten dat angststoornissen kunnen worden behandeld en dat er professionele hulp beschikbaar is.

ADHD

ADHD is een aandoening die gekenmerkt wordt door hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtsproblemen. Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben met stilzitten, taken afmaken, instructies opvolgen en zich concentreren. Andere symptomen kunnen zijn: praten zonder te stoppen, moeite hebben met wachten op beurt, en snel afgeleid zijn.

ADHD kan ernstige gevolgen hebben voor het leven van een kind of jongere, inclusief academische problemen en problemen met sociale interacties. Het is belangrijk om te weten dat ADHD kan worden behandeld en dat er veel opties beschikbaar zijn, waaronder gedragstherapie en medicatie.

Hoe kun je deze problemen herkennen?

Het is belangrijk om de signalen van mentale gezondheidsproblemen bij kinderen en jongeren op tijd te herkennen. Hier zijn een paar dingen waar je op kunt letten:

  • Verandering in gedrag: Als een kind een verandering in gedrag vertoont, kan dat een teken zijn van mentale gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld: terugtrekken uit sociale situaties, verandering in eet- of slaappatroon, prikkelbaarheid, en vermoeidheid.
  • Problemen op school: Als een kind moeite heeft om zich te concentreren, taken af te maken of instructies op te volgen, kan dat een teken zijn van ADHD.
  • Lichamelijke klachten: Als een kind klaagt over lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn, kan dat een symptoom zijn van depressie of angst.
  • Vermijding van situaties: Als een kind situaties vermijdt die angst kunnen veroorzaken, kan dat een teken zijn van een angststoornis.

Als je merkt dat een kind of jongere symptomen vertoont van mentale gezondheidsproblemen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een huisarts kan bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater.

Conclusie

Mentale gezondheidsproblemen kunnen ook voorkomen bij kinderen en jongeren. Het is belangrijk om de signalen van deze problemen op tijd te herkennen, zodat er op tijd hulp geboden kan worden. Als je merkt dat een kind symptomen vertoont van mentale gezondheidsproblemen, zoek dan professionele hulp. Het is belangrijk om te weten dat er behandelingsopties beschikbaar zijn om kinderen en jongeren te helpen bij hun geestelijke gezondheid. Het is onze verantwoordelijkheid om kinderen en jongeren te ondersteunen bij hun mentale gezondheid en ervoor te zorgen dat ze de hulp krijgen die ze nodig hebben om te gedijen.

Geschreven door Myrthe van Wijk.

MindReel Productions zorgt ervoor dat jij de aandacht en educatie krijgt die jij, en jouw organisatie, verdienen. Benieuwd naar de mogelijkheden en wat ik voor jou kan doen? Neem dan contact op via info@mindreelproductions.com of stuur me een bericht op +31630160774.


Add comment

Comments

There are no comments yet.