Eetstoornissen bij mannen

Published on 31 August 2023 at 19:30

Van eetstoornissen wordt vaak gedacht dat ze vooral bij vrouwen voorkomen, maar in werkelijkheid komen ze bij mensen van alle geslachten voor.

Volgens de National Eating Disorders Association (NEDA) is ongeveer 25% van de mensen met eetstoornissen man. Hoewel dit aantal nog steeds lager is dan de prevalentie onder vrouwen, is het belangrijk om te erkennen dat eetstoornissen ook mannen kunnen treffen.issen bij mannen

Een veelgehoorde misvatting over eetstoornissen is dat ze alleen te maken hebben met restrictief eten en gewichtsverlies. Eetstoornissen kunnen echter veel verschillende vormen aannemen, waaronder eetbuienstoornissen, boulimia nervosa en zelfs anorexia nervosa die gekenmerkt wordt door een obsessie voor het aankomen in spiermassa in plaats van afvallen.

 

Waar komt het vandaan?

Waarom worden mannen dan vaak over het hoofd gezien als het gaat om eetstoornissen? Er kunnen verschillende factoren zijn die hieraan bijdragen, waaronder schaamte en stigma rondom psychische problemen in het algemeen, maar ook de culturele nadruk op het opbouwen van spieren en het behouden van een bepaald postuur, met name onder sporters en mensen in de fitnessindustrie.

 

Symptomen

Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van eetstoornissen bij mannen te herkennen, waaronder, maar niet beperkt tot:

  • Snel en/of extreem gewichtsverlies of -toename
  • Obsessieve aandacht voor voeding, dieet en lichaamsbeweging
  • Preoccupatie met lichaamsvorm of spieromvang
  • Vermijden van sociale situaties waarin eten een rol speelt
  • Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of angst voor eten of lichaamsbeeld

 

Als jij of iemand die je kent deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Behandeling kan bestaan uit therapie, medicatie en ondersteuning door een geregistreerde diëtist.

 

Een ding om in gedachten te houden is dat herstel van een eetstoornis een lange en moeilijke reis kan zijn, maar het is mogelijk met de juiste middelen en ondersteuning. Onthoud dat het geen schande is om hulp te zoeken en dat herstel altijd mogelijk is.

 

Conclusie

Kortom, het is belangrijk om te erkennen dat een eetstoornis iedereen kan treffen, ongeacht geslacht, en om te werken aan het doorbreken van het stigma dat mentale gezondheidsproblemen bij mannen omringt. Door het gesprek aan te gaan en hulpbronnen en ondersteuning te bieden, kunnen we streven naar een toekomst waarin iedereen zonder schaamte of oordeel prioriteit kan geven aan zijn of haar geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Geschreven door Myrthe van Wijk.

MindReel Productions zorgt ervoor dat jij de aandacht en educatie krijgt die jij, en jouw organisatie, verdienen. Benieuwd naar de mogelijkheden en wat ik voor jou kan doen? Neem dan contact op via info@mindreelproductions.com of stuur me een bericht op +31630160774.

Add comment

Comments

There are no comments yet.