Wat is een eetstoornis?

Published on 11 June 2023 at 19:00

Bij het woord 'eetstoornis' denken mensen vrijwel meteen aan anorexia en ondergewicht. Eetstoornissen zijn er in vele soorten en maten. Als iemand die zelf te maken heeft met een eetstoornis leg ik je graag uit wat het wel inhoudt. 

Inhoudsopgave

1. De definitie van een eetstoornis

2. Oorzaken eetstoornissen

3. Soorten eetstoornissen

  • Anorexia Nervosa

  • Boulimia Nervosa

  • Eetbuistoornis (BED)

  • Eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)

  • Orthorexia

4. Behandeling eetstoornis

5. Hoe vraag je hulp?

1. De definitie van een eetstoornis

Vrij letterlijk betekent het dat mensen een verstoord/afwijkend eetgedrag hebben. Dit gaat gepaard met ontevredenheid over uiterlijk en gewicht. Een van mijn behandelartsen zei ooit tegen mij: ''Je gewicht zegt niets over de sterkte van de eetstoornis.''. Oftewel, met een gezond gewicht kan je ook een eetstoornis hebben. Een eetstoornis is een mentale ziekte die zich (soms) lichamelijk uit. Iemand met een eetstoornis heeft niet per direct ondergewicht. Dit wordt ook wel een Onzichtbare Eetstoornis genoemd. 

 

2. Oorzaken eetstoornissen

De oorzaak van een eetstoornis en moeilijk te achterhalen, omdat het vaak een opstapeling van verschillende dingen zijn. Oorzaken kunnen zijn:

  • Aanleg, ''het zit in de familie''
  • Traumatiserende gebeurtenissen
  • Puberteit
  • Verstoord zelfbeeld
  • Verkeerde voorbeelden
  • Overgewicht door lichamelijke aanleg

 

3. Soorten eetstoornissen

Een eetstoornis is een verzamelnaam van verschillende soorten eetstoornissen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Anorexia Nervosa
  • Boulimia Nervosa
  • Eetbuistoornis (BED)
  • Eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)
  • Orthorexia

Hieronder leg ik per eetstoornis uit wat het precies inhoudt.

 

Anorexia Nervosa

Er zijn hier twee types anorexia te onderscheiden: het beperkende type en het purgerende type. Het beperkende type heeft een nadruk op het onder controle houden van het gewicht. Dit gebeurd door (te) weinig te eten en te veel lichaamsbeweging. Het purgerende type eten te weinig en maken gebruik van laxeermiddelen of braken. Wat deze twee types gemeen hebben is dat er in beide gevallen sprake is van een te laag lichaamsgewicht. 

 

De symptomen van Anorexia Nervosa zijn de volgende: je streeft een ongezond laag gewicht na, je vindt je gewicht en lichaamsvorm erg belangrijk, afvallen geeft je een rustig en goed gevoel, je eet te weinig, na een maaltijd beweeg je veel of je gebruikt laxeermiddelen of je braakt, je bent dwangmatig bezig met je gewicht, je vindt jezelf te dik terwijl er sprake is van ondergewicht. 

 

Je krijgt onvoldoende voedingsstoffen binnen, dit zorgt ook voor lichamelijke klachten, zoals een verslechterde bloedsomloop, geen menstruatie, langzame hartslag, flauwvallen, hartfalen, en haaruitval. Veel mensen realiseren zich niet dat een eetstoornis dodelijk is. Toch is het zo. Zoals aangegeven is een lichaamsklacht hartfalen, aangezien je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een complete faling van het hart. 

 

Boulimia Nervosa

Bij boulimia nervosa heb je last van terugkerende eetbuien, waarna je gaat compenseren uit angst om aan te komen; je voelt je schuldig. Het compenseren gebeurd door laxeermiddelen, braken en intensief sporten. 

 

De symptomen van Boulimia Nervosa zijn de volgende: je voelt drang om veel te eten, je wisselt veel in gewicht, je vindt gewicht en lichaamsvorm erg belangrijk, je doet alles om een toename in gewicht te voorkomen. 

 

Op de lange termijn kan Boulimia Nervosa ervoor zorgen dat je maag wordt opgerekt, de slokdarm beschadigd raakt en je een tekort hebt aan vitaminen en mineralen. 

 

Eetbuistoornis (BED)

Een eetbuistoornis wil zeggen dat je in korte tijd grote hoeveelheden voedsel naar binnen werkt, zonder te proeven en te genieten van het voedsel zelf. Stoppen lukt niet. 

 

De symptomen van een Eetbuistoornis zijn dat je geen honger hebt maar toch moet eten van jezelf, je sneller eet dan een gemiddeld persoon en je kan niet stoppen bij een vol gevoel, je bent in korte tijd veel aangekomen en je eet in korte tijd veel. 

 

Na zo'n eetbui heb je vaak een schuld- en schaamtegevoel. Vaak zijn zulke eetbuien een uiting van verdriet of boosheid. Ook is het een manier om met spanning en stress om te gaan. 

 

Eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)

Een eetstoornis Niet Anders Omschreven houdt in dat je symptomen vertoont van Anorexia, Boulimia of een Eetbuistoornis, maar je valt niet onder de volledige criteria van deze eetstoornissen. Zoals alle anderen eetstoornis-soorten verschilt het per persoon hoe dit werkt. Iemand kan bijv. een gezond gewicht hebben maar nog steeds aan alle criteria van Anorexia voldoen. 

 

Orthorexia

Orthorexia is een onderdeel van andere bestaande eetstoornissen. Dit wordt dus niet gezien als een aparte psychische aandoening. Bij Orthorexia Nervosa ben je 24/7 bezig met gezond eten. 

 

De symptomen van Orthorexia Nervosa zijn ondergewicht, niet durven eten, vermijding van sociale situaties, tekort aan voedingsstoffen en dwangmatig bezig zijn met gezond eten. 

 

4. Behandeling eetstoornis

Voor een eetstoornis behandeling heb je 2 mogelijkheden: een individuele therapie en groepstherapie. Groepstherapie werkt fijn omdat je met mensen zit die zich kunnen herkennen in jou en jij je in hun situatie kan herkennen. Dit ondersteunt de gedachte dat je er niet alleen voor staat. Wat vaak gebruikt wordt om een eetstoornis verder te kunnen begrijpen is dat er een ervaringswerker wordt ingezet. Dat is iemand die zelf is hersteld van een eetstoornis en daarmee kan diegene vertrouwen en steun bieden voor de patiënt. 


De behandeling van wordt altijd afgestemd op de patiënt, er is altijd eerst een intake-gesprek. Aan de hand daarvan wordt bepaald welk behandelplan het beste bij de patiënt past. 

 

5. Hoe vraag je hulp?

Een eetstoornis is een energie-vretende ziekte. Het alleen aangaan is heel erg moeilijk en het is bijna onmogelijk om het zelf te overwinnen. Je hebt er hulp bij nodig. In de eerste fase van de ontwikkeling van een eetstoornis ontken je zelf dat er een probleem is. Daarom is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben die je vertrouwd en die kunnen zien als het niet goed gaat. 

 

Er zijn ook verschillende sites waar je anoniem kan chatten met deskundigen. Een paar hiervan zijn:

 

Het belangrijkste is dat je durft te erkennen dat er een probleem is, alleen dan kan je geholpen worden en weer het leven krijgen die je wilt. Uit eigen ervaring weet ik dat het een deel van je leven afpakt, een stuk van je vrijheid en je doen en laten. Gun dat jezelf niet. 

Geschreven door Myrthe van Wijk.

PRODUCTOMATIC zorgt ervoor dat jij de aandacht en educatie krijgt die jij, en jouw organisatie, verdienen. Benieuwd naar de mogelijkheden en wat ik voor jou kan doen? Neem dan contact op via info@productomatic.com of stuur me een bericht op +31630160774.

Add comment

Comments

There are no comments yet.